LEHNSHØJ BED & BREAKFAST

Værtinden

Lehnshøj Bed & Breakfast åbnede i september 2019 da sangerinde Katrine Daugaard, kendt fra Fede Finn & Funny Boyz og Radio 24syv’s sladder-program ”Det vi taler om”, besluttede sig for, sammen med sin familie, at flytte tilbage til hendes barndomsområde og her skabe et unikt og hyggeligt B&B som har hotelstandart. Gæsterne har siden strømmet til og anmeldelserne har været tårnhøje og udelukkende positive.

BOOK NU
flowers_top

DET HISTORISKE HUS OG OMRÅDE

Lehnshøj

Lehnshøj er bygget i 1852 og tilhøre Hvidkilde Gods, som ligger få 100m derfra. Huset emmer af historie idet Greven og hans familie selv har beboet huset i mange år og før da, blev beboet af folk der arbejdede på godset. Huset er delvist fredet, men fik i sommeren 2019 en gennemgribende renovering med respekt for det gamle bevaringsværdige hus, så det nu står, helt skarpt.

Hele området ejes af Hvidkilde gods og her er fyldt med skønne skove som man kan gå ture i. Særligt turen om Hvidkilde sø er et besøg værd. Hvidkilde Gods er anlagt som skovenestegård, hvilket betyder, at gården ligger alene ude i en skov, uden en landsby omkring. Den omtales allerede som hovedgård i 1374.

I 1500-tallet udvidedes Hvidkilde med jord fra Sørup og Skovsbo, og senere inddrages nabohovedgården Søbo. Godstilliggendet var omkring 1660 på 91 gårde, men godset blev opsplittet efter svenskekrigene. En fornyet godssamling satte ind i 1700-tallet, hvor nabohovedgårdene Nielstrup og Lehnskov tilkøbtes. Allerede tidligt fik Hvidkilde patronatsret til Egense og Sørup sogne. I 1781 ophøjedes det samlede gods til baroniet Lehn, således at godset var et fideikommis ved navn “Baroniet Lehn” fra 1781 til lensafløsningen i 1925. I 1725 erhvervede købmand Johan Lehn Hvidkilde af kronen for den gæld, som kronen skyldte ham. I 1781 havde han tilkøbt så meget jord, at han kunne oprette baroniet Lehn med i alt 1.074 tønder hartkorn bøndergods.De i alt 179 bøndergårde lå smukt arronderet omkring de tre hovedgårde, Hvidkilde, Nielstrup og Lehnskov. Igennem de næste cirka 150 år blev godset overdraget på kvindesiden således, at baroniet Lehn tilhørte Rantzau-Lehn, Holsten-Lehn-Charisius og Rosenørn-Lehn.

I 1877 giftede Anna lensbaronesse Rosenørn-Lehn sig med Frederik greve Ahlefeldt-Laurvig fra Tranekær for i 1904 at få patent på navnet Ahlefeldt-Laurvig-Lehn. Hvidkilde hovedbygnings midterfløj er fra cirka 1550 og genopført efter nedbrænding under grevens fejde. Johan Lehn bekostede fra 1725 en ombygning og udvidelse af huset med nye sidefløje og mansardtag. Derfor fremstod hovedbygningen i 1742 som et rent barokpalæ. Indvendigt nyindrettede Johan Lehn huset i ren barokstil, og blandt andet er riddersalens stuk, gobeliner og gulve udført i hans ejertid. I dag bor familien Ahlefeldt-Laurvig-Lehn i hovedbygningen, som også rummer godskontoret.

“Den lækre håndgjorte morgenmad må man ikke snyde sig selv for selvom det er mod merpris. Den er alle pengene værd!”

THOMAS EDINGER

flowers_top

“Sublim morgenmad med kærlighed og blomster. Tak for ro, liggestole i solen, kaffe i entreen og hygge samt tak for lån af bog fra biblioteket. Et sted jeg stærkt vil anbefale til andre!”

SANNE JUEL

“En smuk herregård med lyse og rene værelser – masser af plads og fedt badeværelse. En sød værtinde med gode anbefalinger til oplevelser i området og super lækker morgenmad. Vi kommer igen.”

CHARLOTTE SØKJÆR